Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

joi, 1 decembrie 2016

Rulouri de gazon

      Odată cu venirea primăverii, majoritatea oamenilor își vor pregăti grădinile pentru sezonul de grătare și pentru bronzul demult așteptat.
      Elementul principal al unei grădini este peluza verde, frumos mirositoare și moale la atingere.

      Acest articol este despre gazon, mai precis despre rulourile de gazon. 
Acum 5 ani un produs de lux. Acum o necesitate la un preț acceptabil. 
      Bineînțeles ceea mai ieftină metodă de a gazona este în continuare însămânțarea (gazonarea prin însămânțare). Dar durează mult până ce apucați să vă bucurați de gradina dumneavoastră (în medie 4 luni). 
     Varianta mai rapidă de a vă bucura de gradină (în doar 2 săptămâni) este să folosim rulourile de iarbă.
Rulouri de gazon / Lawn rolls       Acum datorită fermelor de gazon au apărut pe piața românească soiuri autohtone care sunt obișnuite cu clima și solul țării noastre. Calitatea rulourilor de import este net superioară în ceea ce privește aspectul, dar au un mare dezavantaj: se îmbolnăvesc foarte ușor și se rărește firul de iarbă în timp.
Piața românească vă oferă 4 tipuri de gazon:
    Rulouri de gazon / Lawn rolls
  1. Peluză =  are un aspect foarte plăcut, are o rezistență medie la boli. Dezavantajul este faptul că se rărește la umbră și este pretențios la apă. Dacă vreți să vă ofticați vecinii, acest gazon este perfect.
  2. Sport = este un soi rezistent la călcare (dacă aveți copii care se joacă în curte acesta este ideal). Are o rezistență mai mare la umbră și la secetă. Dezavantajul este faptul că are o sensibilitate la boli. Recomand acest tip de gazon pentru terenurile de sport sau locurile de joacă din parcuri și școli. Are ceea mai mare capacitate de regenerare.
  3. De secetă = are toleranță ridicată la călcare, are o rezistență medie la umbră, avantajul cel mai mare este faptul că e foarte rezistent la secetă și la boli. Are un aspect mai rustic dar este cel mai ușor de întreținut.
  4. Super Sport = rulourile sunt dimensiuni mari 120 cm lățime cu 10 -20 m lungime, iar grosimea este între 1,5 - 4,5 cm grosime. Cred că se pot livra și la dimensiuni standard de 1 mp.
Acum  că am terminat de ales ce tip de gazon vrem să achiziționăm trebuie să ne apucăm de treabă.

    Rulouri de gazon / Lawn rolls
  • decopertarea și curățarea terenului. Se elimină gunoaiele, pietrele și se decopertează iarbă deja existentă;
  • dacă aveți un teren plin cu buruieni puteți stropi cu un erbicid total pentru a le elimina (durează 2 - 3 săptămâni);
  • săparea suprafeței cu motocultorul la o adâncime de cel putin 15 cm;
  • nivelarea terenului și eliminarea bolovanilor;
  • se tăvălugește suprafața superficial, o ușoara compactare;
  • după ce ați dat nivelul final recomandarea mea este sa adaugați un strat de nisip (1- 5 cm). Va ajuta rădăcinile gazonului să se dezvolte mai ușor, recomandat este 2 cm;
  • apoi se întind rulourile de gazon unul langă altul lipind marginile foarte bine (nu trebuie să le suprapuneți sau să lăsați spații);
  • puteți să tăiați surplusul de gazon sau să decupați în diverse forme în jurul plantelor;
  • zonele unde se îmbină gazonul se vor bate cu un ciocan de cauciuc și o scândură;
  • recomandarea mea este să fertilizați cu un îngrășământ gen Starter cu degajare treptată - puteți să administrați îngrășământul pe gazon sau îl puteți împrăștia pe nisip înainte să întindeți rulourile de gazon;
  • imediat după ce ați terminat de întins peluza trebuie să începeți udarea;
  • tăvălugiți, iar după 2 zile repetați;
  • se va iriga zilnic, dimineața și seara din belșug (15 - 20l /mp)dacă este nevoie se poate iriga și de 3 ori pe zi (pământul trebuie să fie în permanență reavăn);
  • irigatul abundent trebuie menținut o perioadă de aproximativ 2 săptămâni (puteți verifica durata  încercând să ridicați ușor o rola de gazon prinzând cu mâna de firele de iarbă, iar dacă această nu mișcă înseamna că s-a înrădăcinat și puteți iriga normal.);
  • după 4-7 zile se va tunde pentru prima dată la o înălțime de 5 - 8 cm;
  • tunderea nu se face când iarba este udă, iar lamele mașinii de tuns trebuie să fie foarte bine ascuțite;
  • ulterior se va tunde la 3 - 5 cm.
       Dacă vreți să vă apucați de afacerea cu gazon, nu oferiți garanție la gazonarea cu rulouri dacă nu are sistem de irigat și dacă nu acceptă întreținerea spațiului verde.

       Recomandarea mea este să instalați sistem de irigat...gazonul fără apa nu va rezista. Un element vital pentru un gazon sănătos și frumos este irigarea suficienta si la timp.

       Gazonul rulou poate fi montat în orice perioadă a anului. Primăvara, vara, toamna și chiar în iarnă. Am avut o lucrare acum 5 ani unde am pus rulouri de gazon pe data de 21 decembrie. Și spre surprinderea mea au rezistat foarte bine, fiind chiar un gazon frumos și sănătos în primăvară. Mulți specialiști și cărțile de specialitate vă spun să nu montați ruloul dacă pământul este înghețat eu vă spun că este posibil și chiar este testat. Singura dată când nu am avut rezultate bune a fost când am avut rulourile înghețate.
Acum, că știți acest lucru, nu trebuie să vă faceți un obicei din a monta rulourile de gazon iarna. A fost doar o notă informativă. Un fel de "plan de rezervă" în caz de urgență.

       Dacă montăm gazonul vara pe o vreme caniculară, este de preferat să le întindem rapid peste patul germinativ și să începem udarea lor cât mai repede. Încercați să le montați dimineața sau seara târziu,chiar noaptea (am avut rezultate foarte bune lucrând noaptea). În plus este mult mai bine să stai pe o vreme caniculară în casă și să muncești noaptea pe răcoare.
În cazul în care nu vă faceți planul bine sau întârziați din diverse motive,gazonul se va îngălbeni, dar nu intrați în panică... totul este sub control. Întindeți-l cât de repede puteți, udați-l  cu foarte multă apa, în 3-4 zile maxim își va reveni. Puteți eventual să îi administrați un îngrășământ foliar pentru a-l ajuta.

Perioada optimă de montaj a rulourilor de gazon este primăvara și toamna.




În scurta mea carieră am realizat peste 150 de gazonări cu rulouri de gazon.

P.S. Orice tip de gazon, indiferent dacă este rulou sau însămânțat, la umbră nu va rezista... în timp se va rări.

Pentru cei interesați să înceapă o afacere în acest domeniu, ori să se apuce de treabă mi-am permis să vă recomand un coleg care este unul dintre cei mai mari experți în materie de spații verzi și rulouri de gazon din România.

http://www.rulouridegazon.ro/

Spor la treabă!

Un comentariu: