Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

vineri, 15 septembrie 2017

Grădinăritul - o meserie periculoasă

       Experiența de muncă din Regatul Unit m-a învățat un lucru important, să lucrez în siguranță.
Iar aceasta meserie pe care o practicăm este una foarte periculoasă.
Agricultura și ramurile ei aferente au cea mai mare rata de mortalitate și de accidente la locul de muncă din lume. Noi suntem (noi, grădinarii) pe primul loc la boli provocate datorită condițiilor de muncă.
       Nu vreau să vă sperii. Nu vreau să renunțați la această meserie frumoasă. Vreau doar să vă fac conștienți la ce riscuri vă expuneți și să încercați să le minimizați.

Mortalitatea în agricultură

  • 33 % dintre noi mor în timpul transportului.
  • 18 % mor din cauza căderii de la înălțime.
  • 14 % sunt loviți de obiecte în cădere, provocând moartea subiectului.
  • 10 % sunt loviți de utilaje agricole sau de construcții.
  • 10 % dintre noi murim având la baza o boală provocată de meseria pe care o practicăm.
  • 8 % dintre cazurile de deces implică un animal.
  • 7 % dintre noi mor electrocutați.


        Nu vreau să vă conving să renunțați la această meserie, care este una foarte frumoasă și plină de satisfacții. Cu toate că avem cea mai mare rată la accidente și decese, această activitate este una foarte sănătoasă pentru minte și trup. Bineînțeles asta dacă o practicăm în siguranță.
     S-au inventat mănuși de protecție, folosiți-le! Ochelarii de protecție, nu sunt o prostie... De câte ori v-a intrat ceva în ochi?...
      Când stropiți plantele sau lucrați în praf, vă rog eu, folosiți o mască de protecție pentru sistemul respirator. Opțional puteți folosi combinezonul antichimic, ce vă protejează de substanțele chimice folosite în tratamente și fertilizări.
      Bocancii aceia greoi și incomozi cu bombeu de fier au și ei rolul lor.
Când e soare afară, purtați șapcă sau pălărie. Puteți chiar să folosiți creme de protecție împotriva razelor ultraviolete. Nu e de joacă. Cancerul de piele este din ce în ce mai frecvent.
Iar când plouă, nu lucrați pe ploaie fără un echipament impermeabil și cizme. Dacă răciți nu o să faceți nici un ban... o să fiți bolnav, stresat și fără bani.
      Când folosiți utilaje și aparatură electrică sau mecanică, protejați-vă urechile de zgomotul provocat de către acestea. Nici casca, nu strică.
      Un alt lucru care după opinia mea ar trebui să fie ceva obligatoriu este folosirea genunchierelor și a brâului.
      Ar trebui să fie dată o lege unde să fie obligatorie prezența pe teren a două lucruri: vesta reflectorizantă și trusa de prim ajutor cu lichid de spălare a ochilor.
Nici nu vreau să pomenesc faptul că orice firmă sau orice persoană care lucrează în acest domeniu ar trebui să aibă cunoștințe despre acordarea primului ajutor și cursuri despre cum să lucrezi în siguranță fără să te accidentezi. Un fel de curs de Protecția Muncii. În UK fiecare angajat are o zi de inducție, unde i se explică toate riscurile la care se supune și care sunt procedurile corecte. În aceste cursuri sunt explicate lucruri simple. De la cum să cobori sau să urci scările până la cum să te comporți în caz de incendiu. Dar așa ceva este doar un vis...pentru România zilelor noastre.

      Poate toate chestiile enumerate mai sus vi se par o prostie sau o cheltuială inutilă. Dar horticultorii, grădinarii și agricultorii sunt adeseori internați în spitale cu:
  • boli pulmonare (cele mai grave sunt cele cauzate de la mucegaiurile plantelor sau a fânului/paielor).
  • cancer de piele sau o variantă mai ușoară - insolația.
  • artrită - datorită muncii grele, la bătrânețe o să suferim aproape toți de artrită.
  • pierderea auzului - datorate utilajelor și uneltelor.
  • boli cronice datorită substanțelor cu care stropim plantele.
  • boli digestive (precum E. coli).
  • înțepeniri de spate sau hernie de disc.
  • reacții alergice la diverse plante toxice ori substanțe chimice.
Lista ar putea să continue, dar mai am și alte informații interesante să vă scriu.

    Anual 5300 de oameni au dureri de spate, datorită ghivecelor de flori - care sunt prea grele sau sunt manevrate incorect. 6500 de oameni sunt accidentați de către mașina de tuns. Aici avem accidente ușoare precum vânătăi de la aruncarea de pietre sau cioburi care se află pe gazon. Dar avem și accidente care s-au soldat cu amputări de degete de la mâini și picioare. Nici folosirea trimmer-ului nu ne scutește de incidente - 3100 de cazuri. 1900 de cazuri ușoare de accidentare  au la baza furtunul și aspersoare din grădină.
Cazmaua este implicată în 3600 de cazuri, iar furca în 2000. Foarfeca de vie are 4400 de incidente, pe când foarfeca de gard viu are doar 2100 de cazuri.

Acum după ce ați citit toate de mai sus vă mai vine să munciți pe 25 de lei pe zi?
Vă mai trece prin minte să faceți economie exact la ceea ce este important pentru voi?

Vă salut și aveți grijă de voi...





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu