Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

luni, 17 aprilie 2017

Revoluționarea serelor și a solariilor

        În acest articol o să vă descriu trei idei care vor revoluționa solariile și care sper să vă ajute.
Așa cum am tot zis scopul acestui blog este să ajute oamenii să afle mai multe despre agricultură, horticultură, grădinărit și spații verzi.
Dacă sunteți la început de drum, aceste rânduri vă vor ajută să vă dezvoltați afacerea sau producția proprie.
Prosperitatea vine din muncă, inteligență și împrăștierea informațiilor utile. Cunoștiința trebuie distribuită gratis.

***
Aerisirea subterană.
      O metodă relativ nouă la noi în țară de răcire/încălzire a solarului sau serei, este metodă rusească de ventilație subterană.
Un sistem de ventilație suplimentar prin îngroparea unei țevi, perforate cu două ieșiri (admisie și evacuare).  Țeava pe care o vom folosi poate să fie o simplă țeava de scurgere din pvc de 110 (burlan) sau tub de dren.
Totul se îngroapă în sol la o adâncime de 50 - 80 cm în sol. Nu recomand să se facă șanturile la mai puțin de 50 cm adâncime, deoarece este posibil să spargem sistemul de ventilație când săpam automatizat sau manual.
După ce ajungem cu sanțul la adancimea dorită îngropăm țeava sau tubul de dren  acoperindul cu pietriș, putem folosi și geotextil dacă doriți.
Practic este un sistem de dren care are 2 ieșiri la suprafață.
Ieșirile trebuie să fie din teavă de pvc, indiferent dacă am folosit tub de dren sau țeavă de pvc găurită.
Practic, o să avem o intrare, care este joasă, la circa 50 cm de la nivelul solului iar evacuarea va fi aproape de coama serei, undeva la o distanță de 2 m  sau 2,2 metri. Admisia și evacuarea vor fi obligatoriu pe capete diferite.
Prin asigurarea unui flux de aer constant în țevi, se vor duce căldura și umezeala prin instalatie, spre pământ. Dacă fluxul de aer cald este mai puternic, caldura se  va înmagazina în sol și astfel în nopțile mai reci de toamnă temperatura va fi plăcută, prelungindu-se perioada de cules ori de copt pentru plantele avide de caldură.

Metoda descrisă mai sus vă poate îmbunătăți solarul la nivel de seră. Iar în cazul în care aveți deja seră fără un sistem de încălzire/răcire vă poate face sera mult mai performantă.
Când este foarte frig afară și vreți să ridicați temperatura în solar puteți să folosiți un tun de căldură care să sufle pe țeava situată jos, încălzind solul și aerul din seră/solar. Temperatura din sol este oricum mai ridicată + căldura degajată de tun va ajuta la încalzirea solarului (atat a aerului din el cât și a temperaturii solului).
Când este foarte cald puteți folosi un ventilator, care să sufle pe țeava de jos a sistemului răcind atat solul cât și solarul.  Temperatura rece și umezeala din sol vor face să se răcească mult  mai repede și mai uniform aerul și solul din sera/solar.
Am folosit aceasta metoda iar clientul a fost mulțumit. Dar nu o pot garanta deoarece nu am reusit să efectuez un studiu mai complex. 
Voiam să împart un solar mare în 2 parți egale, să folosesc aceasta metodă pe o parcelă iar pe  cealaltă parcelă să o las aşa cum a fost. Să văd care sunt diferenţele după 2-3 ani de exploatare pe diverse tipuri de culturi. Dar nu am mai avut fondurile necesare și timp suficient să continui acest studiu. 


***
Sera îngropată.
Mai există o metodă prin care vă puteți încălzi sera sau solarul, este o metodă ieftină și ecologică, încă în stadiul de testare la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău. Dar din câte știu eu a fost 'adusă' în țară de către niște fermieri chinezi.
      Sera se va construi la o adâncime de 1,5m în pământ. Pereții serei se vor săpa ceva de genul asta \_/ . Ca structură de rezistență, umpleți saci din rafie cu pământ și lipiți-i pe pereții serei. Pământul rămas din excavare se va refolosi la formarea unui perete gros de circa 6 metri, pe partea de nord a serei. Acest perete va înmagazina căldura pe toată durata veri și o va degaja treptat pe parcusul întregii ierni. Ca să nu avem probleme cu infiltrațiile de apă este recomandat să îngropăm folie pe toată suprafața acestui perete. Folosind acestă metodă vara nu va fi foarte cald în seră, iar iarna temperatura nu va scădea sub 15 celsius.
      Peretele de nord al serei va trebui să fie mai înalt decăt cel din sud. În felul acesta iarna se captează mai multă căldură.
      Locul de amplasare al serei îngropate trebuie să fie într-o locație unde să beneficieze de cât mai mult soare. Direcția de amplasare este de la Est la Vest.
Unghiul acoperișului trebuie sa aivă 39 de grade.
Un element foarte important la acest tip de seră este sistemul de drenaj. Un minim necesar ar fi să puneți un strat de 30 cm de pietriș pe toată suprafața solarului, înainte să adăugați stratul de pământ fertil.
       Pentru a evita pierderea de căldură se recomandă să folosim 2 straturi de folie. Cu o distanță de 10 cm între ele. Folia pe care o îngropați în peretele de nord, o puteți duce pe sub lemnele acoperisului și o scoateti prin partea de sud. În acest mod apa se va scurge în șanțurile de dranaj făcute mai devreme. Deasupra lemnelor puneți altă folie și astfel o să aveți între ele un spațiu în care se va acumula aer cald și va menține căldura din interiorul serei mai bine. Folia folosită trebuie să fie cât mai groasă cu putință.
Trebuie să aveți o intrare bine protejata împotriva ploii. Aceasta intrare pe timpul verii o puteți folosi și pentru aerisire. Mai faceti înca o gură de aerisire și în cealaltă parte a serei, pentru a avea o ventilatie corespunzatoare pe timpul verii.
Această metodă are 4 avantaje și un singur dezavantaj.

Avantaj: în sera subterană se păstreză peste iarnă o temperatură ridicată și constanta fără alte surse de încălzire. Vara este mai răcoare decât la suprafață. Poți cultivă tot timpul anului. Costurile de producție sunt mici.

Dezavantajul este un factor major, vremea. Dacă plouă torențial sau în candități mari serele se pot inundă.
Un sistem de drenaj performant ar putea fi de mare ajutor.

***
'Centrala verde'.

Această metodă este inventată de către francezi.
Este un sistem inovator care poate să asigure toată apa caldă necesară pentru încălzirea unui solar. Este o metodă 100 % naturală, pe bază de compost.
Compostul are proprietatea de a genera căldură, în interiorul movilei, temperatura poate atinge și 65 grade Celsius. Durata de viață a unei centrale bazate pe materiale în descompunere este de 12 luni. Apoi materia trebuie schimbată. Reziduurile 'centralei verzi' - reprezintă un îngrășămînt natural pe care poți să îl folosești în propria curte sau să îl vinzi.

Materiale necesare:

  1. O pompă de recirculare a apei
  2. Țeavă de polietilenă (aprox. 100 ml)
  3. Plasă sudată de 6
  4. Baloți de paie - îi vom folosi să căptușim 'construcția'
  5. Robineți
  6. Folie de cauciuc ori liner
Durata de construcție este de 6 ore. Asta dacă aveți deja materialul vegetal tocat.
O centrală cu diametrul de 5 mp și o înălțime de 2,5 m poate încălzi un solar cu o suprafață de 1000 mp.
Compostul cel mai eficient este format din frunze și lemn tocat de la speciile foioase. Evitați lemnul de pin, este mult prea acid pentru organismele care se ocupa cu procesul de fermentare. De preferat este ca lemnul de Pin să nu depășească 15 %.
Puteți folosi în compostul care va alimenta 'centrala termică' bălegar de cal ori vacă. Acest factor va crește temperatura compostului putând să ajungi până la un 80 de grade Celsius.

Secretul acestei centrale constă în faptul ca trebuie să știi cum să faci un compost de calitate. Deoarece orice factor poate influența temperatura apei. 

Construcția
     Baza 'centralei' este o folie groasa de cauciuc sau liner.
Peste această folie se pune lemnul tocat, apoi se montează țeavă în formă circulară. Se repetă procesul până ce facem 4 straturi de țeavă și 5 de lemn tocat.

Lemnul nu trebuie să fie tocat foarte mărunt, pentru un proces de fermentare este nevoie de oxigen. În primele 4 zile, compostul trebuie udat foarte bine - trebuie să fie înmuiat în proporție de 70 %. În amestecul folosit  pentru compost este nevoie și de lemn crud.
Acestă metodă emană metan - care ajută la efectul de seră.
















imagini copiate de pe site-ul:www.motherearthnews.com, http/mancabio.ro, agrointel.ro
surse de inspirație:agrointel.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu