Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

duminică, 9 aprilie 2017

Despre ghivece

          Dacă ați observat, în ultima vreme a apărut o cerere din ce în ce mai mare pe piața mondială, de plante în și pentru  ghivece și o nevoie mai mare să amenajam clădiri, curți și străzi cu ghivece, jardiniere sau containere.
Estimez ca peste 40% din volumul plantelor vândute în  Romania ajung să fie plantate în vase și nu direct în sol. (volumul de plante destinate containerelor poate să fie chiar în jur de 50%).

          Nu vă imaginați că grădina amenajată cu  ghivece este ceva nou, sau ca amenajarea interioară cu plante în ghiveci este ceva recent - acest concept este la fel de vechi precum grădinăritul în sine.
         Plantele crescute în vase decorative erau prezente în China înainte de Era creștină.  Vasele de lut erau la mare modă în Grecia Antică, Egipt și Roma. Iar în Europa de Vest, în Anglia și Franța ghivecele din piatră, cu picior erau pretutindeni, asemeni butoaielor tăiate pe jumatate în care erau plantați portocali. Vasele de teracotă faceau parte din peisajul Mediteranean, pe când în Germania și Elveția ghivecele cu mușcate erau la mare modă înainte de al doilea Război Mondial.

         Cu toate că poți crea niște amenajări minunate cu vase de lut, jardiniere și ghivece, peisagiștii din România folosesc foarte puțin aceste elemente. Creșterea în vânzari a ghivecelor a crescut datorită faptului ca mai toate grădinile au un foișor care trebuie înfrumusețat  cu niște flori și ghivece viu colorate. Ori datorită faptului ca din ce în ce mai multe case folosesc jardiniere umplute cu petunii sau mușcate pentru decor.
Un alt factor care a făcut să crească vânzările la ghivece este faptul ca au evoluat foarte mult în ultimii ani. Găsim pe piața modele inteligente de ghivece cu sisteme de autoudare ori cu indicatoare care ne arată nivelul de apă. Datorită faptului că sunt în diferite forme și culori le putem folosi ca decor oriunde în gospodărie, atăt în casă cât și afară.

          Avantajul unei grădini amenajate cu ghivece este faptul că ai o vastă varietate de forme, dimensiuni și culori, cu care poți jongla într-o infinitate de variante. În plus poți face o grădină chiar și dintr-un spațiu mic, cum ar fi pe balcon.
Iar ca bonus: scăpați de săpat și jumulit buruieni.
        Dezavantajul consta în faptul că trebuie să cunoști foarte bine plantele (nu toate speciile rezistă în ghiveci), trebuie să alegi un substrat adecvat plantei și mediului.
Plantele necesită o atenție mai mare, deoarece substratul sau pământul din ghiveci este într-o cantitate mai mică deci trebuie să administrați plantelor, îngrășământ, mai des. Iar cea mai mare atenție trebuie acordată udatului. Excesul de apă sau lipsa acesteia omoară planta . Udatul în cazul plantelor din container necesită mult mai multă atenție. În perioada caldă este nevoie să udăm zilnic plantele. Iar îngrășământul va trebui administrat din 3 în 3 săptămâni.
Un alt factor foarte importat, iarna, dacă vasul nu este protejat, pământul va îngheța. Iar odată cu el vor îngheța și rădăcinile plantei. Dacă rădacinile sunt afectate de îngheț, planta va muri.




  1.       Primul și cel mai important avantaj este faptul că este singura metodă de a putea avea plante care să ne încânte în milioanele de apartamente, balcoane, geamuri sau pe pereții exeteriori ai cladirilor sau chiar pe acoperișuri. (Nici acum nu înțeleg de ce terasele blocurilor nu au o oaza de verdeata pentru locatari). Ghivecele te ajută să ai o grădină plină de flori chiar dacă predomină pavajul.
  2.       Acoperă zonele monotone sau neinteresante din grădină. Un ghiveci viu colorat poate schimba aspectul unei zone din ceva monoton în ceva foarte interesant. Intrarea în clădire va parea mai impunătoare dacă folosim 2 ghivece mari cu plante înalte.
  3.         Un aspect important de care trebuie ținut cont este că o curte ce are în compoziția ei ghivece introduce o a treia dimensiune în amenajare care schimbă întrutotul aspectul grădinii.
  4.         Se îmbunătățește expunerea plantelor. Plantele deosebite pot fi puse în valoare plantandu-le în containere. La fel se poate proceda și cu speciile de dimensiuni mici, find aduse mai aproape de ochiul vizitatorului. Iar pentru speciile tărâtoare sau curgatoare, plantarea lor în ghivece le lasă să se dezvolte frumos și corespunzator.
  5.         Putem folosi containere pentru a acoperi gurile de canal.
  6.         Folosind ghivece înalte plantele sunt mai ușor de întreținut.
  7.         Putem avea plante în curte care nu sunt adaptate la solul pe care îl avem, cum ar fi: azalea, camelia ori hortensia.
  8.         Poți schimba florile din curte foarte ușor în funcție de sezon. Poți avea în curte specii care nu rezistă peste iarnă, mutându-le în solar sau sera până în primăvară.
  9.         Poti lua cu tine plantele când te muți
  10.         Scapi de bolile și dăunătorii din sol.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu