Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

luni, 25 septembrie 2017

Bolile Trandafirului

          Acum câțiva ani am avut un client deosebit, care avea o colecție impresionantă de trandafiri. Curtea lui era plină de ''campioni''. Avea specii frumoase de trandafiri, unii mai deosebiți decât alții.
În acea curte am învățat cu adevărat meserie...în ceea ce privește tufele de roze.
Moș Ion practic mi-a dat bani să învăț meserie de la el. Iar acum a venit și rândul meu să dau mai departe ceva din secretele lui.
Printre toate tufele parfumate și frumos colorate, Moș Ion cultiva cu mare grijă 3 specii de trandafiri sălbatici,. ceea ce mi s-a părut foarte ciudat la început, apoi mi-am dat seama că el își făcea o colecție dendrologică.
Acum regret că nu am profitat, trebuia să fi luat și eu câte un butaș 2, de la fiecare specie. Să las copiilor mei o colecție de câteva mii de euro în trandafiri.
Nu râdeți! Omul avea câteva tufe moștenite de la bunicul său. Acele soiuri de trandafir erau comune și foarte cunoscute înainte de secolul XX, iar acum sunt rarități și specii valoroase. Specii foarte rezistente la boli și dăunători dar și la gerul aprig de pe timpul iernii.
O specie de care era foarte mândru era Centifolia. O specie de trandafir de 1,8m înălțime și cu o floare mare și frumoasă. Era moștenirea lui de familie din secolul al XVII-lea.

O altă specie de trandafir care m-a lăsat cu gura căscată a fost Osiria Rose. A fost ''creată'' de către un german (Reiner Kordes) în 1978. Este una dintre cele mai frumoase plante de pe lume.

Iar așa cum v-am obișnuit, vă spun ceva interesant: trandafirul de culoare negra există. Nu este o legendă. Denumirea lui este Turkish Halfeti Rose și îl găsim doar în orașul Halfeti din Turcia. S-a încercat mutarea lui în alte zone dar nu a avut succes. Doar în aceea zonă culoare petalelor este neagră. O dată mutată, tufa, va înflori.....cu o culoare... roșie închisă. Nu se știe de ce, dar cert este că această specie este pe cale de dispariție.

Iar cel mai scump trandafir care există pe piață la ora actuala este Juliet Rose. Creat de David Austin și prezentat în 2006. Este o floare unicat. Pentru hibridarea ei s-a lucrat 15 ani și s-au investit 3 milioane de lire. Dar stați liniștiți că nu a ieșit nimeni în pierdere. O singură floare costă 90 de lire. Iar o tufă întreagă a fost vândută cu 10 milioane de lire.



Înapoi la subiect................

      Primul lucru pe care l-am învățat a fost faptul că orice grădinar profesionist trebuie să fie dotat cu o sticluță de spirt. Nu, nu e pentru băut. E pentru a dezinfecta uneltele pe care le folosim. În felul acesta nu vom împrăștia bolile de la o curte la alta sau chiar de la o plantă la alta.
Deci, nu ne apucăm de tăiat trandafiri până ce nu avem o foarfecă bine ascuțită și o sticluță cu spirt.
Trebuie să ne învățăm să lucrăm steril.

     O regula generală pentru tufele de trandafiri, tăiați fără milă. Nu lăsați lăstarii să se apropie, efectuați tăieri frecvente și fără milă.

Mozaicul Trandafirului - Prunus Necrotica Ringspot Virus 

       O boală des întâlnită la aproape toate speciile de trandafiri. Simptomele sunt vizibile pe suprafața frunzelor unde apar niște pete decolorate, galbene-verzui sau galbene-deschise dispuse de-a lungul nervurii mediane și în jurul nervurilor laterale.Petele sunt neregulate. La un atac mai puternic se vor deforma frunzele atacate.
Bobocii plantelor bolnave se dezvoltă slab, iar culorile florilor vor fi mai palide.
    Atacul mozaicului poate varia în funcție de mediul exterior (climă). La temperaturi de 15 - 25 grade C, avem cele mai mari șanse ca virusul să se manifeste.
       Virusul se transmite prin altoire, nematozi, acarieni și afide.  Focare de infecție pot fi: meri, piersici și pruni. Perioada de incubație a virusului este de până la 1 an.

Prevenirea și Combaterea Mozaicului.  

O dată infectată, planta, nu mai poate fi vindecată.
Dezinfectarea uneltelor cu care se lucrează este una obligatorie, le putem șterge cu fosfat trisodic 10% sau spirt.
Se vor folosi doar plante sănătoase pentru altoire sau specii de trandafiri care sunt rezistenți la acest tip de virus.

Cancerul Bacterian al Trandafirului - Agrobacterium Radiobacter Pv. Tumefaciens

      Boala se manifestă pe rădăcini, colet și tulpini, prin formarea unor umflături cu o suprafață neregulată. Dacă vă uitați mai atent o să vedeți o serie de plesnituri mai adânci sau mai superficiale pe suprafața excrescenței.  Mai pe înțelesul tuturor arată ca niște tumori.
Agentul patogen pătrunde în plantă prin răni (acum înțelegeți de ce foarfeca de tăiat trandafiri trebuie să fie bine ascuțită!!!).
Această bacterie poate trăi în sol până la 5 ani.

       Bacteria trăiește în sol, însă solurile umede și grele sunt preferate ei. Un drenaj bun vă poate scuti de această grijă.

Prevenirea și Combaterea Cancerului. 

Plantele bolnave se vor elimina și se vor arde.
Evitați excesul de îngrășământ pe bază de azot.
Cultivați trandafiri în zone însorite cu un drenaj bun.
Dezinfectarea uneltelor folosite la tăiere cu spirt ori formol.
Stropirea trandafirilor după tăiere cu Zeamă Bordelează.

Atenție! Cancerul bacterian atacă doar plante mature.

Mana Trandafirului - Peronospora Sparsa

      Mana este des întâlnită la soiurile cultivate în spații protejate. Această micoză apare când umiditatea atmosferică este ridicată.
      Boala se manifesta pe frunze și lăstari.
Pe frunze apar adesea pete difuze de culoare roșiatică. Dacă boala evoluează, petele devin galbene, iar pe partea inferioară a frunzei vor apărea un un fel de puf albicios.
     Pe lăstari, atacul se manifesta prin apariția unor pete necrotice, care cuprinde întreaga circumferință.
      Părțile atacate nu se mai dezvoltă normal iar dacă boala nu este ținută sub control, întreaga frunză se va usca și tufa de trandafir se va degarnisi. Iar acest factor va avea un efect negativ asupra fotosintezei, care la rândul ei va afecta înflorirea plantei.

Prevenirea și Combaterea Manei.

     Se fac tratamente de prevenție și de tratare cu: Captan, Dithane. Tratamentele se fac la apariția primelor pete și se repetă la intervale de 10 zile.
     Se vor executa tăieri pentru menținerea tufei aerisită.

Făinarea Trandafirului - Sphaerotheca Pannosa

      Este cea mai răspândită boală la trandafiri, apare în toate țările unde se cultivă trandafiri. Frecvența și intesitatea poate varia de la un an la altul în funcție de condițiile climatice. Este adesea răspândită de către vânt.
     Factorii care favorizează apariția acestei boli sunt: lipsa aerisirii (tăierea la trandafiri este ceva esențial) și folosirea îngrășământului cu azot în exces.
     Zile călduroase și uscate urmate de nopți reci și umede este perioada optimă pentru dezvoltarea și apariția Făinării.
     Făinarea este de fapt o ciupercă parazită care oprește creșterea și dezvoltarea părților aeriene ale trandafirului: frunze, boboci și ramurile tinere. Ciuperca apare în toată perioada de vegetație a plantei.
      Afectează ambele fețe ale frunzelor tinere, pe care le determină să se răsucească și pe care apar pete de diferite forme și mărimi de culori albe. Boala apare pe frunzele, care se acoperă încă din primăvară cu o pâslă albicioasă. După ceva timp, petele de pe frunze capătă un aspect prăfos. Dacă nu se tratează frunzele se vor usca și vor cădea.
      Bobocii sunt atacați de obicei cu puțin timp înaintea deschiderii lor. Dacă atacul este unul puternic bobocii nu se vor mai deschide, se vor brunifica, apoi vor cădea.  Iar dacă atacul nu este unul sever, înflorirea va avea loc dar florile vor fi mici și deformate cu petalele pătate.
      Lăstarii și ramurile atacate de făinare vor încetini din creștere și din lignificare, fapt care duce la o sensibilitate mai mare față de gerurile iernii.
       Vremea caldă și umedă favorizează apariția bolii, la fel ca și schimbările bruște de temperatură. Solurile uscate și excesul de azot favorizează deasemenea apariția bolii. Dacă plantați tufele în locuri închise, neaerisite și lipsite de lumină atunci ar trebui să fiți pregătiți să vedeți făinare pe trandafirii voștri dragi.

Prevenirea și Combaterea Făinării

Lăstarii și frunzele afectate se vor îndepărta și se vor arde.
Plantarea trandafirilor la distanțe mai mari între ei și tăierea corectă a tufelor.
Cultivarea soiurilor rezistente la acestă boală.
Ca tratamente chimice, puteți folosi substanțe precum Topsin. Fungicidele de contact le folosiți la un interval de 7 - 10 zile, iar pe cele sistemice din 15 în 15 zile ( Mirage).
Tratamente chimice preventive se vor face toamna târziu și primăvara devreme (cu produse cuprice).

     Rețete tradiționale. Amestecați 5-10 g de praf de copt într-un litru de apă și stropiți trandafirul afectat. Puteți să folosiți și ceai de isop ca sursă alternativă de tratare.

Pătarea Neagră a Trandafirului - Diplocarpon Rosae

      Și această boală păgubitoare este tot o ciupercă parazită. Pătarea Neagră este destul de răspândită în România, mai ales în verile abundente în precipitații. Această ciupercă mai apare și dacă solul are o carență (lipsă) de potasiu ori dacă planta este slab hrănită. Ploaia și udarea prin pulverizare pe frunze sunt factori care ajută la apariția bolii.
      Adesea sunt parazitate: frunze, sepale, petale și lăstari.
Se manifestă ca niște pete circulare de culoare brun-negricioase sau violet-negricioase de 2 - 10 mm în diametru. Dacă sunt condiții optime pentru dezvoltarea bolii, petele pot fi chiar mai mari.
      Frunzele puternic afectate se vor usca și vor cădea. Ceea ce o să afecteze calitatea și numărul de flori.
Și lăstarii trandafirului pot fi afectați de acest parazit.
      De la un an la altul ciuperca se transmite prin frunzele căzute, de aceea este bine ca toamna, înainte de mușuroire să strângeți tot materialul vegetal căzut.

Prevenirea și Combaterea la Pătarea Neagră

Măsurile foarte importante de prevenție sunt: 
  • înlăturarea și distrugerea (prin foc sau îngropate adânc) frunzelor căzute.
  • tăierea în primăvară a lăstarilor parazitați.
  • eliminarea măceșului (măceșul este foarte sensibil la această boală și poate deveni un focar de infecție) din apropierea culturii de trandafiri.
  • se pot cultiva soiuri rezistente la această boală.
  • evitați udarea trandafirilor pe frunze.
Tratamentele fitosanitare se vor face doar de 4 - 5 ori în perioada de vegetație cu Dithane sau Captadin.

Rugina Trandafirului - Pharagmidium

      Atacul de rugină este mai puternic în zonele de câmpie și de podiș. Dacă primăvara este una ploioasă atunci boala va avea o intensitate mai mare.
      Ciuperca atacă toate părțile verzi ale trandafirului frunze, flori, lăstari și fructe.
      Primăvara  timpuriu apar niște pete de culoare portocalie pe fața superioară a frunzelor. Prin lunile Iunie -Iulie pe organele infectate apar niște pete negricioase.
     Dacă intensitatea atacului este mare, va provoca uscarea și căderea timpurie a frunzelor, uscarea lăstarilor, căderea sau nedeschiderea mugurilor florari.


Prevenirea și Combaterea Ruginei

     Pentru a preveni apariția Ruginei se vor stânge și distruge frunzele parazitate, înlăturarea principalei surse de infecție. Se taie partea infectată din ramurile tinere ale trandafirului (acolo iernează miceliul ciupercii). Folosiți distanțe mari la plantare.
Distrugerea tufelor de măceș din preajmă (o permanentă sursă de infecție).
Cultivarea de soiuri rezistente.

Tratamentele chimice se vor folosi doar de 4 - 5 ori pe perioada vegetației cu Topsin și Dithane. Le puteți alterna dacă vreți rezultate mai bune.

Pătarea Brună a Tulpinilor de Trandafiri - Coniothyrium Wernsdorffiae

      Ciuperca parazitează tulpinile și ramurile tinere, 1 - 3 ani, pe suprafața cărora apar pete circulare de culoare brun-închis, prevăzute cu o margine de culoare purpuriu-închis.
      Dacă aveți ghinionul ca atacul să se manifeste pe altoi, trandafirul se va usca într-un timp foarte scurt.

Prevenirea și Combaterea Pătării Brune

     Elimină și distruge părțile parazitate din tufa de trandafir. Poți face tăieri masive deoarece o aerisire bună a plantei ajută.
     Dacă vreți să folosiți vermorelul, că doar nu ați dat banii pe el degeaba, puteți stropi tufa în timpul perioadei de vegetație cu preparate cuprice sau Dithane ori Captan. Pentru o eficiență mai bună vă recomand să alternați cele 3 produse de mai sus.

Antracnoza Trandafirului - Sphaceloma Rosarum

      Boala se manifestă pe toate organele supraterane ale plantei frunze, petale și pe lăstari tineri. Însă primele simptome apar pe frunze.
      Apare pe partea superioară a frunzelor, la început apar niște puncte, de culoare verde-deschis, care apoi se măresc devenind înconjurate de o zonă roșiatică sau purpurie. Țesuturile din dreptul petelor suferă procesul de necroză, se desprind și cad, iar frunzele rămân ciuruite. Frunzele atacate puternic se îngălbenesc și cad de timpuriu. Pete asemănătoare pot apărea și pe pețiol, caliciu și chiar pe petale.
      

Prevenirea și Combaterea Antracnozei

     Strângerea și distrugerea (arderea) frunzelor toamna este un factor foarte important în prevenția antracnozei.
Cultivarea soiurilor rezistente la această ciupercă ar fi alt avantaj.
Tratamentele chimice se fac în timpul vegetației. Se stropește de 4 - 5 ori cu Captadin, Dithane, Topsin și Bavistin.

Pătarea Ramurilor de Trandafir - Coryneum Microstictum

Această boală se poate manifesta peste tot în România, de la câmpie până la munte.
Ciuperca parazitează ramurile tinere, spinii și fructele, pe suprafața cărora se formează niște pete alungite, brune, care contrastează cu culoare verde a scoarței.

Prevenirea și Combaterea Pătării Ramurilor de Trandafir

Eliminați și distrugeți organele atacate de către această ciupercă.
Stropirile se fac în perioada de vegetație. Se stropește de 3 - 4 ori cu zeamă bordeleză. Prima stropire se face când apar primele semne ale bolii.

Putregaiul Cenușiu al Trandafirului - Botrytis Cinerea

Boala se manifestă pe ramuri și pe boboci.
Putregaiul Cenușiu este favorizat de vremea rece și umedă.
Pe ramuri se dezvoltă pete brune, în dreptul cărora, se formează un mucegai cenușiu, ce determină putrezirea și uscarea lor.
Bobocii sunt atacați cu puțin înaintea deschiderii lor. Ei nu mai cresc și nu mai înfloresc fiind total sau parțial acoperiți de mucegai, ce determină putrezirea lor.

Prevenirea și Combaterea Putregaiului

Evitați excesul de îngrășământ cu azot. 
Organele atacate se vor îndepărta și distruge prin ardere. 
Stropirile se vor face de 2 - 3 ori pe sezon cu Captan sau Topsin.











Un comentariu:

  1. Multumiri pentru postarea materialului. In sfarsit am gasit de ce boala sufera cateva din tufele mele de trandafiri. Sper sa le ot salva.

    RăspundețiȘtergere