Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

joi, 7 septembrie 2017

Grădinărit Atomic / Grădini Gamma sau Biotehnologia Trecutului

      După  cel de al II-lea Război Mondial, savanții care lucrau la arme de distrugere în masă s-au reinventat (ca să nu rămână fără slujbe și fonduri). Adică s-au apucat de grădinărit. Și nu orice fel de grădinărit, de grădinărit atomic.

      Aceste grădini cu radiații gama au fost puternic promovate de către guvernul USA. Programul național care promova aceste grădini iradiate se numea ''Atom for Peace'' (Atom pentru Pace).
Acest proiect guvernamental a apărut oficial în 1953.
Era un fel de propaganda pro-nucleară. Vroiau să schimbe mentalitatea populației asupra forței nucleare. Care era foarte prost văzută datorită bombardamentului devastator de la Hiroshima.
      Bineînțeles nu toți s-au apucat de cultivat plante iradiate. Unii s-au apucat de medicină. Alții au inventat aparatele de control vamal cu Raze X, care mai sunt folosite și în zilele noastre. În industria metalurgică radiațiile sunt folosite pentru verificarea calității sudurilor. Tot cu ajutorul radiațiilor se verifică autenticitatea operelor de artă.
Nu vă panicați prea tare...  Nu tot ce a fost iradiat ne omoară.
      Știați că radiațiile sunt folosite pentru sterilizarea instrumentarului medical?
Scopul savanților și a guvernelor a fost unul bun. Să utilizeze forța nucleară în folosul omenirii, în medicină, biologie și agricultură. De ce să distrugi când poți să construiești ceva?

      Unii oameni de știință s-au gândit să folosească radiațiile gama în horticultură.
Atunci, în anii 50 - 60 era singura metodă de a produce mutații genetice.
Scopul inițial al programului Atom for Peace, a fost să se vadă efectul radiațiilor asupra plantelor. Când au descoperit că se produc mutați genetice (unele chiar benefice).  Au început să folosească radiațiile cu scopul de a modifica culoarea, mirosul, gustul, rezistența la schimbările climatice, mărimea și rezistența la boli sau dăunători. Aceste mutați genetice erau făcute mai mult la ghici, dar se mai nimerea să fie și ceva folositor din când în când.

     Atomic Gardening Society a fost înființată în 1959 în UK. Această asociație științifică a dat posibilitatea tuturor oamenilor să cultive semințe iradiate.  Fie că erai grădinar, voluntar sau om de știință aveai posibilitatea să primești semințe tratate nuclear.
Se ajunsese la un moment dat să găsești semințe energizate atomic.
Toată lumea planta cu gândul că producția sa va fi cea norocoasă și ca el va fi acela care va descoperi un nou soi.
    Mulți au reușit.


     Grădinile Gama erau de obicei pe o suprafață de 5 ha. Într-un model circular cu sursa de radiație în mijloc. Parcelele de plantare aveau forma unor felii de plăcintă.
     Singura grădină care încă este funcțională se află în Japonia. Are ca scop, folosirea sursei Cobalt-60 pentru adaptarea plantelor la radiații și descoperirea unor soiuri care să se poată dezvolta pe soluri mai puțin fertile.

     Ideea a fost una foarte bună și de apreciat. Au luat o sursă de distrugere și au încercat să o folosească în scopuri bune.
Să elimine foametea globală prin super-plante modificate genetic prin radiații.
Aceste grădini au dat roade. Numai că în timp ele au fost uitate. Iar generațiile care au urmat au considerat că așa au fost din totdeauna.
      S-au modificat genetic (prin mutații aleatorii) soiuri de orez, grâu, pere, mazăre, bumbac, floarea soarelui, alune, susan, banane, sorg, grapefruit (soiul Rio Star a fost creat în felul acesta în 1970), orhidee, mușcate, trandafiri, canna, lalele (soiul Faraday în 1949), cireș (soiul Compact Lambert a fost creat în 1964) și dalia (soiul Ornamental Rays a fost creat în 1966), mentă, etc.
      Batatul (Ipomoea batatas Purple Orchid III a fost creat de către Chinezi). Care oficial nu au astfel de grădini atomice.
      Englezii au o specie mutant de orz, care este mai mic - este  folosit și în zilele noastre în fabricile de bere și whisky. Da! Cea mai bună firmă de whisky folosește o specie de orz care a fost iradiată.
   
       Au fost create peste 2000 de specii cu mutații genetice, care mai sunt folosite și în zilele noastre în agricultură.

       Imediat după război, aceste grădini erau găsite prin țări precum: SUA, Marea Britanie, Suedia, Japonia, Rusia ( Blocul comunist ) și India. Acum mai există oficial, doar o singură grădină atomică în Japonia.

       Neoficial mai puteți descoperi ''Sere Gamma'' sau Sere Atomice, pe ici pe colo prin unele țări. Numai ca, acum sunt ascunse. Nu o să le găsiți la vedere. O să le găsiți în depozite vechi și ''abandonate''.
Am auzit un zvon despre un astfel de ''depozit'' în UK, care lucrează pe rubarbă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu