Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

joi, 17 noiembrie 2016

Fosa Septica

    Primul și cel mai important sfat, când vine vorba despre fose septice, este NU VĂ ZGÂRCIȚI! Reparația sau înlocuirea este mult mai scumpă decât, cumpărarea unei fose de calitate din prima. Calculați bine câte persoane vor folosi toaleta, pentru a estima capacitatea bazinului.

    Volumul foselor septice ecologice este un criteriu foarte important fiindcă determină timpul de vidanjare. Cu cât fosa ecologică este mai mare cu atât mai bine. Cu cât volumul este mai mare cu atât eviți mirosurile urâte, refularea și se mărește intervalul de golire (vidanjare).
    Conform Standardului European 12566 - 3  pentru o persoană se produce 150 - 200 litri de apă uzată pe zi. Iar tratarea apei durează 3 zile. 
4 persoane = 1800 - 2000 litri
6 persoane = 2700 - 3000 litri
8 persoane = 3600 - 4000 litri

     Cerința Standardului European 12566-1 este ca fosa septică sa aibă un minim de 2000 litri iar producătorul să aibă certificat de conformitate cu standardul european.
De obicei țevile de canalizare sunt îngropate la o adâncime de 0,8 m, deci fosa va fi îngropată la circa 1 m sub nivelul solului. Unele fose nu rezistă prea bine la presiunea pământului, de aceea se recomandă o protecție din beton. 
             Am avut și cazuri unde am fost nevoit să îngrop fosa la o adâncime de 4 m. Unde am fost nevoit sa fac o  protecție din beton armat. 
Fosele montate trebuie sa aibă Standardul European 12566-1, ca să fie în conformitate cu legea europeană.

Montajul fosei septice este foarte simplu, dacă nu îți e frică de munca brută. Se sapă o groapă mai mare cu 0,5 m decât dimensiunile tancului. De preferat baza gropi să fie un pic înclinată spre partea cu drenajul.

  Se sapă șanțul care va alimenta fosa (de la ieșirea din casă către bazinul fosei). După montarea țevi la gura de alimentare a fosei septice ecologice se va acoperi conducta cu nisip. Un strat de 10-20 cm este suficient. Dacă doriți să faceți o treaba ca la carte puteți folosi bandă de avertizare. Va fi amplasată între stratul de nisip și cel de pământ. Este un bun mod de a vă salva conducta PVC de posibile pericole pe viitor,
    Adâncimea de îngropare a conductei trebuie să fie minim 40 cm. Recomandat este 60 cm, iar maximul este de 90 cm.

    Se mai sapă minim 3 șanțuri pentru sistemul de drenaj al fosei în spatele bazinului din fibra de sticlă.
Unde vom monta cele trei tuburi de drenaj.
     Diametru țevi de drenaj este de obicei de 110 mm.
 Recomandat este ca conducta de drenaj  a apei  epurate de către fosa ecologică să fie învelită în geotextil.
Calitatea geotextilului este importantă fiindcă protejează  orificiile  tubului pe unde se scurge apa.

    Tubul de scurgere a apei reziduale trebuie îngropat cât mai adânc cu putință. Adâncimea recomandată este de 0,8 m.

Furtunul drenajului trebuie să aibă în jur de 10 ml pe fiecare braț.
 Tubul de dren trebuie să fie amplasat pe mijlocul șanțului, să aibă un minim de 40 cm de pietriș de jur împrejur.
     Puteți folosi orice gen de pietriș. Eu personal folosesc refuz de ciur. Dar au fost și cazuri unde am folosit 16-32. Refuzul de ciur este mai bun deoarece oferă un spațiu mai mare între pietre, ceea ce duce la o mai bună scurgere a apei, dar dezavantajul este faptul că în timp se lasă pământul.
Pietrișul 16-32 este destul de eficient ca sistem de infiltrare a apei în sol și mai are și avantajul că nu se lasă în tip la fel de rău precum refuzul de ciur.

Pentru un sistem de drenaj care să va țină mult timp puteți înveli șanțul cu geotextil.
Înainte de a îngropa fosa este recomandat s-o umpli cu apă.
Pentru o protecție mai bună a bazinului fosei septice umpleți groapa cu nisip.
      Nu vă chinuiți să strecurați nisipul sub rezervorul fosei- folosit un furtunul cu apă.

Păstrați un minim de 40 cm de pământ peste sistemul de drenaj al fosei.
Așa evitați îngălbenirea gazonului deasupra construcției hidrotehnice destinate drenării apei reziduale.

Am realizat 5 astfel de lucrări.

P.S. Când construiţi o casa/vilă vi se cere ca proiectul de construție să conţină şi un sistem de colectare şi tratare a apelor uzate (o fosa septica), sau stocare în vederea vidanjării. Pentru a obţine avizul autorităţii de mediu, acest sistem trebuie să facă dovada conformităţii cu cerinţele specificate în „Standardul European SR EN 12566 partea 1 - Fose septice prefabricate".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu