Așa că am văzut o nouă sursă de venit, dar ca orice inginer, înainte să mă apuc de treabă am început să mă documentez. E ușor să îi faci un așa zis padoc sau un coteț și să ceri bani. E mai greu să știi care sunt nevoile și standardele corespunzătoare. Totuși este o ființă vie care simte și care are nevoie de confort. În plus o cușcă sau un țarc, necorespunzătoare vă pot îmbolnăvi animalul care nu este chiar asa de ieftin.
Câinele necesită un spațiu liber, dar limitat, ce trebuie să reprezinte 10 - 15% din suprafața curții. De preferat să fie amplasat în spatele grădinii sau pe lateral, nici o dată în fața curții. Deoarece este inestetic și va mirosi.
Este recomandat să ținem animalul într-un țarc sau padoc mai degrabă, decât în lanț. Padocul menține animalul într-o stare mai bună, îl face mai liniștit și mai puțin agresiv.
Suprafața minimă pentru un câine de talie medie este minim 6 mp.
Pereții trebuie să fie suficient de înalți ca să nu poată sări (1,7 - 2,2 m), iar baza trebuie îngropată în pământ la aproximativ 30 cm, deoarece animalul va încerca să sape pentru a evada.
Pardoseala trebuie să ofere confort animalului. Așa că se recomandă o bază din nisip sau mărgăritar, dar eu, am mers doar pe nisip. Dacă folosiți nisip la baza țarcului acesta vă va ajuta la scurgerea dejecțiilor, oferă un bun drenaj în cazul ploilor, este ușor de curățat, vara poate să își facă mici gropițe pentru a se răcori, iar esențial este faptul că poate să ofere un bun confort pentru lăbuțele patrupedului. Nisipul este ușor de curățat și se poate înlocui cu ușurință.
Curățarea padocului se face zilnic...nu o dată pe săptămână când vine grădinarul.
Atenție! Nu este recomandat betonul - este rece și puțin elastic ceea ce afectează sănătatea animalului. Dacă din diverse considerente nu vreți sau nu puteți folosi nisipul și vreți un padoc pe care să îl curățați cu jet de apă, atunci folosiți cărămidă. Cărămida trebuie să fie amplasată pe lateral, necesită mai mult material, dar este mai rezistent.
Orice câine care stă sau care va fi ținut în curte mai multe ore zilnic necesită un coteț. Acesta îl va proteja de intemperii.
În coteț trebuie să aibă un culcuș din paie, fân sau haine vechi. Culcușul se va schimba săptămânal. Paiele și fânul se vor arde iar hainele vechi trebuiesc spălate sau cel puțin aerisite 6 ore.
Materialele folosite pentru construcția cuștii trebuie să fie din lemn (toată cușca trebuie să fie din lemn) și plastic (acoperișul trebuie acoperit cu plastic). Cel mai potrivit ar fi ca pereții să fie dubli.
Construcția trebuie să fie suficient de mare încât câinele să se poată întoarce fără probleme în ea.
Amplasarea cotețului se face întotdeauna cu spatele pe direcția vântului. O idee bună ar fi să ridicăm construcția 15 - 20 cm de la sol(evităm răceala solului și umiditatea în cazul ploilor).
În cazul în care câinele se va plictisi va începe să roadă pereții cuștii - se recomandă să îi dați un os mare de vită, o mănușă veche din piele sau o păpușă din material textil.
Dimensiuni orientative pentru confecționarea unei cuști
Talie câinelui (cm)
40 - 50 50 - 60 60 - 70 peste 70
Lungime 100 110 125 130
Lărgime 80 85 90 100
Înălțimea maximă 85 95 100 110
Înălțime acoperiș 60 65 90 80
Spațiu intrare
lățime 40 45 50 55
înălțime 65 75 80 90
Un câine este exact ca și un om copil, are nevoie de un spațiu de joaca. Așa cum pentru un copil instalați un leagăn și tobogan, așa și pentru patrupedul dumneavoastră iubit puteți amenaja un loc de joacă. De multe ori mă întreb cum de în București, care are o grămadă de parcuri (cu zone special amenajate pentru câini) nu avem și locuri unde câinii să se poate juca și menține în formă.
Am postat o poza dintr-o carte pe care am folosit-o drept ghidaj în amenajările mele pentru locurile de joacă ale câinilor.
Pentru a folosi obstacolele de antrenament și menținere în formă a câinelui prezentate de mine. Vârsta animalului trebuie să fie de minim 10 luni. Până la vârsta de 1 an înălțimea obstacolelor nu trebuie să depășească 35 - 40 cm.
Nu se fac mai mult de zece treceri peste diferite obstacole pe zi deoarece animalul obosește și se poate accidenta.
Alte operațiuni pe care ar trebuie să le aveți în vedere (ca grădinar dar și client) este faptul că orice curte cu un animal are un risc mai ridicat de a fi contaminat cu purici și căpușe. Așa că ar fi bine să faceți stropiri periodice de "deparazitare" a grădinii.
Avertisment pentru cei care vor să își cumpere un câine. Grădina va avea de suferit. Să nu vă imaginați ca gradina dumneavoastră este mai rezistentă decât a vecinului sau că patrupedul pe care îl achiziționați este mai special.
Urina și alergatul câinelui afectează gazonul, urina de femelă este mai dăunătoare datorită comportamentului specific de urinare (face exclusiv pe gazon). O alternativă practicată este însămânțarea cu gazon sport care este mai rezistent la tăvăleală, dar care va suferi la pipi. Sau înlocuirea gazonului cu trifoi pitic, este mai puțin estetic dar rezistă la lăbuțele câinelui și la urina lui. În schimb băieții distrug tot ce este tufă sau pomișor, prin modul lor de a urina. Buxus-ul este prima specie care va suferi dacă aveți un mascul în curte. În general tot este rășinos va suferi din cauza urinării, dar sunt sigure în ceea ce privește rosul (datorită rășinii).
Să nu uităm ca dacă un câine se plictisește sau este ignorat va începe să roadă tot ce va prinde în cale. Plantele solitare sunt o țintă sigură, plantațiile grupate și au șanse mai mari de supraviețuire.
Sfaturi utile: delimitați un loc unde să vă dresați prietenul să își facă nevoile.
Evitați plantele toxice precum: yucca, rododendronul, irisul, laleaua, leandrul, ilex-ul și iedera.
Surse de inspirație: Totul despre câini de Ioan Bud.
www.sureguard.com.au
www.rover.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu