Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

duminică, 7 mai 2017

Cum se tunde gazonul, corect!

     Cel mai important lucru când vine vorba de tuns iarba este regulalitatea. Adică să fie tuns la același interval de timp. Din vasta mea experiență (peste 150 de grădini/lună), vă pot zice că se observă diferențe între grădinile unde iarba este tunsă regulat și cele care sunt tunse haotic.
     Din păcate nu vă pot spune care este perioada și frecvența optimă de tuns, deoarece acest element este influențat direct de tipul de gazon pe care îl aveți , de umiditate și de climă. Dacă aveți un gazon cu o creștere lentă este normal să tundeți la un interval de timp mai mare decat vecinul care are un gazon cu o creștere rapidă.
În stânga am folosit o lama ascuțită iar în dreapta am folosit o lamă tocită
     Intervalul este influențat și de către climă: iarna se tunde doar dacă este o vreme blandă. Și gazonul a crescut. Eu unul, nu am tuns niciodată în lunile Decembrie și Ianuarie. În Februarie au mai fost dăți când am fost nevoit să tund, deoarece vremea era frumoasă iar gazonul era destul de mare. În plus aceată operațiune, este o sursă de venit într-o perioadă moartă pentru cei care lucrează în domeniu. În lunile Martie, Aprilie, Mai (primăvara) peluza are cea mai mare creștere. Acum este momentul să tundem din plin. Se poate tunde de la o dată pe saptămână până la de două ori pe săptămână. Iunie, Iulie se tunde 1/săptămână iar în August datorită vremii caniculare se poate tunde și de trei ori pe lună. Tunsul este totuși considerat un factor de stres pentru gazon, dacă în perioada caniculară gazonul nu este mare, se poate tunde chiar și mai rar, cum ar fi o dată la două săptămâni.
Iar toamna reprezentată de către lunile: Septembrie, Octombrie și Noiembrie se folosește programul de primăvară.
     Cea mai simplă și folosită metodă (foarte eficientă), este să tundem o dată pe săptămână pe parcusrul întregului an (exclus iarna). Prin tundere, prelungim viața peluzei, prin tăierea frecventă a ierbii nu lasăm planta de gazon să facă semințe forțând astfel îndesirea (înfrățirea) deoarece prin tăierea gazonului apar lăstari noi.

Reguli de tundere a gazonului

1 Schimbați mereu sensul de tundere.
2 Nu tundeți când solul sau gazonul este ud.
3 Mașina de tuns trebuie să aibă mereu cele 4 roți la același nivel.
4 Mai întâi se taie marginile apoi se tunde peluza.
5 Întotdeauna se încalecă marginea tunderi anterioare.
6 Aplicați o dată pe lună un îngrășământ foliar.
7 Lama mașinii de tuns trebuie să fie foarte bine ascuțită.
8 De fiecare dată când tundeți și vedeți o buruiană jumuliți-o.
9 Încercați pe cât posibil să tundeți dimineața sau seara dacă este o perioadă caniculară.
10 Opriți sistemul de irigat în dimineața când vreți să tundeți și în seara de după.
11 În zonele de umbră puteți lăsa gazonul un pic mai mare.
12 Pe suprafețe mici dacă vreți și dacă aveți timp este mai indicat să folosiți foarfecele de tăiat gazon.

      Înălțimea tunderii gazonului este în medie 3-5 cm primăvara-toamnă  și 5-7 cm vara.
Prima tundere a gazonului după plantare se face la 6 - 8 când firul ierbii are o înălțime de circa 10 cm. Gazonul în parcuri se tunde la 4 cm de la o înălțime maximă de 7 cm. Gazonul pentru locul de joacă trebuie tuns la înălțimea de 4 cm de la un maxim de 6 cm. Terenurile de sport se tund la 3 cm de la un maxim de 4 cm.
Grădinarii sunt împărțiți în două tabere: cei care strâng iarba tăiată și cei care o lasă pe teren (mulching).
      Mulching-ul este o metodă care folosește iarbă tăiată, ca fertilizant pentru gazonul deja existent. Este o metodă ecologică care aduce aportul de elemente nutritive pentru gazonul dumneavoastra, prin faptul că iarba cosită este descompusă. Dacă vreți să folosiți această metodă aveți 2 variante:
1 Să tundeți foarte des, din 2 în 2 zile sau din 3 în 3 zile.
2 Sau să faceți o investiție într-o mașină de tuns care este special concepută pentru așa ceva.
Puteți folosi metoda de tundere cu mulchire vara când gazonul se usucă foarte repede. Mulching-ul este o metodă ecologică de a vă fertiliza gradină, doar că are niște mici dezavantaje: nu are un aspect foarte palcut, iar primăvara și toamna sunt riscuri de îmbolnavire.
     Eu sunt adeptul metodei care strânge iarba, este mult mai rapidă, mai simplă și are un aspect mult mai placut. Sunt o grămadă de mașini de tuns iarba care au container de colectare.

      În cazul în care aveți de a face cu un gazon care este f.f.foarte mare va recomand următoarea metodă care vă va salva mașina de tuns și gazonul. Mai întâi reglați mașina de tuns la cea mai mare treaptă posibilă și executați tunsoarea. Apoi va trebui să aveți răbdare 3-4 zile, după care puteți  tunde lă înălțimea dorită (între 3 și 7 cm), deoarece o tăiere drastică va afecta sănătatea gazonului.









2 comentarii:

  1. Salut, ce parere ai despre un robot de tuns gazonul? Am vazut aici unul de la Stihl https://forestore.ro/produs/robot-gazon-stihl-rmi-422-p/

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc. Este un comentariu educativ. Ca si intrebare, cum pot scapa de volbura din gazon? Daca exista vreun ierbicid special...

    RăspundețiȘtergere