Ghiveciul se poate pune:
1 în farfurie - pentru plantele iubitoare de apă.
2 pe picioare sau suporți înalți - pentru plante care nu suportă să băltească apa.
3 pe platforme cu roți - pentru containerele grele care trebuiesc mutate din diverse motive cum ar fi curățenie, protecție pe timpul iernii, etc.
4 direct pe pământ sau pavaj ori beton - dezavantajul este că se va murdări pavajul.
Ghivecele trebuie să aibă neapărat orificii de scurgere pentru apă, altfel o să riscați să vi se usuce plantele. Atenție, măștile de ghivece nu sunt ghivece.
Plantele respiră și prin rădăcini nu numai prin frunze.
La baza ghiveciului este recomandat să punem un strat de 2 - 3 cm de pietriș, sparturi de cărămidă ori cioburi de la ghivecele sparte, vă vor ajuta la drenarea apei în exces.
Pământul din ghiveci
Dacă vreți să plantați copăcei sau arbuști viguroși este recomandat să folosiți un amestec de pământ.
Amestecul de pământ ar trebui să fie teorectic un mediu de cultură steril. Îl puteți face chiar dumneavoastră în curte sau pe balcon.
Se folosesc 4 părți de pământ de grădină, dar ar fi bine ca pământul să fie cernut sau curățat de impurități (pietre, rădăcini, etc.), 2 părți turbă (atenție nu fibră de cocos, nu pămînt de flori doar turbă) și 1 parte nisip, de preferat nisipul să fie dintr-acela mai grosier. Eu mai adaug o mână de îngrășământ granule, recomandat este să folosiți unul de calitate precum Osmocote, care are eliminare treptată și oferă atât macro cât și microelemente.
Mai puteți adăuga 5 g de cretă la o galeată de pământ - nu puneți cretă dacă planta nu suportă calcarul. Aceste 5 g de cretă se vor adăuga doar dacă planta este o specie care suportă un pământ calcaros.
Dacă vreți să plantați orice alt gen de plantă de grădină ori apartament puteți folosi un amestec de acest gen.
Sunt 2 genuri de substarturi pentru flori: unele pe bază de pământ și altele care nu conțin deloc pământ.
Cele pe bază de pământ trebuie să conțină un sol de bună calitate care este sterilizat (fără semințe de alte specii, dăunători). Mai conține turbă, nisip și îngrășământ. Acest gen de substrat are 2 mari avantaje: este mai greu... ceea ce oferă o stabilitate mai bună. Are capacitatea de a menține nutrienții.
Variantă de substrat care nu conține pământ. Este compusă din turbă sau turbă cu nisip. Avantajul acestui fel de substrat constă în faptul că e ușor. Îl poți folosi acolo unde greutatea este un factor crucial, cum ar fi jardinierele de geam sau pe balcon.
Opțional mai puteți să adăugați în pământul din ghiveci polimeri. Polimerii ajută la captarea apei și menținerea ei.
Dacă vreți să sterilizați pământul de grădină ori substratul sau amestecul de pământ pe care vreți să îl folosiți la plantele de ghiveci puteți să îl puneți într-un castron și să il băgați la cuptorul cu microunde ori în cuptor. Temperaturile ridicate sterilizează substratul.
Întotdeauna trebuie lăsat, de la marginea de sus a ghiveciului până la sol un spațiu de 1-2 cm. Acest spațiu vă va ajuta să udați plantele corespunzător și ușor, fără să murdăriți în împrejurimi.
Dacă aveți ghiveciul în plin soare puteți folosi un strat de mulci ca să mențineți umezeala. Au apărut pe piață și ghivece care se autoirigă. Sunt mai scumpe dar dacă sunteți o persoană ocupată sau urmează să plecați în concediu este o investiție destul de bună.
Substraturi pentru plantele de ghiveci.
Substratul pentru orhidee trebuie să permită o bună drenare și să fie ușor. Cum ar fi scoarța de copac măcinată sau turbă grosieră. Mai puteți folosi muschiul de pământ ori rădăcinile unei ferigi moarte ca substrat pentru orhidee. Cel mai des întâlnit substrat este scoarța de copac măcinată.
Ghivecele trebuie să permită o bună aerare a rădăcinilor și să permită drenarea apei. Băltirea la orhidee este un factor fatal.
Un alt factor important este faptul că ghiveciul trebuie să fie transparent sau să permită trecerea luminii. Rădăcinile au nevoie de lumină, nu de plin soare, doar de lumină.
Pentru speciile de orhidee Paphiopedilum și Cymbidium se poate amesteca un substratul cu 20 - 25% mraniță de frunze și restul să fie din turbă grosieră și scoarță de copac.
Găsiți amestecuri gata facute în magazinele de specialitate.
Dacă aveți un portocal, lămâi, măslin, palmier ori bougainvillea atunci trebuie să folosiți un substrat de plante citrice. Substratul este format din turbă, scoarță de copac și nisip în amestec cu pământul de grădină. Unele substraturi mai au în conținut si humus ori pământ de râme, compost, perlit și vermiculit.
Substratul trebuie să fie mereu afânat. Aceste plante preferă un pământ afânat dar mai consistent decât cel de orhidee.
3 părți de turbă, 3 părți de pământ din grădină, 1 parte scoarță de copac, 1 parte nisip, 1 parte compost și 1 parte perlit sau vermiculit.
Ghiceviul pentru bonsai este un factor esențial, el trebuie să pemită scurgerea apei aproape instant, drenajul trebuie să fie foarte bun.
Poți folosi un substrat anorganic precum: roci vulcanice mărunțite până la stadiul de praf,praf de piatră ponce, argilă ori lut granular. În amestec cu un substrat organic precum: scoarța, mușchi sphagnum, composturile cu granulație mare, turbă sau resturi de frunze.
Ori pământ obișnuit pentru flori (asta în cazuri extreme și de urgență).
Pentru bonsai cu frunze căzătoare amestecul simplu pe care îl puteți face este: 7 părți de lut granulat, 1 parte de piatră ponce, 1 parte de turbă, 1 parte de compost
Pentru bonsai cu frunze mereu verzi amestecul este: 5 părți de lut granulat, 2 părți de piatră ponce, 2 părți de turbă, 1 parte de scoarță de copac.
Pământul pentru cactuși și plante grase trebuie să fie poros și să se dreneze bine.
Cel mai simplu substrat pentru astfel de plante este un amestec de 2 părți pământ și 1 parte nisip. Pământul trebuie să fie pământ de frunze, nu ne trebuie un substrat prea bogat în humus.
Un alt substrat pe care puteți să îl faceți este: 3 părți de pământ din grădină, 3 părți de pământ de frunze, 2 părți de nisip fin, 1 parte praf de cărbune de lemn, 1 parte cărămidă sfărâmată.
Cactușii și plantele suculente au nevoie de un drenaj bun, așa ca folosirea unui strat de pietriș consistent la baza ghiveciului este ceva obligatoriu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu