Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

luni, 21 august 2017

Tăierea plantelor - concept

       Dacă vreți să aveți succes în afacerea dumneavoastră (din domeniul agricol sau horticol) trebuie să stăpâniți foarte bine tehnicile de tăiere a plantelor.  Aceste tăieri sunt o sursă constantă de făcut bani. Primăvara devreme sunteți deja pe teren cu foarfeca în mână făcând bani. Iar toamna târziu când plouă și nu puteți să faceți întrețineri, scoateți foarfeca din buzunar și apucați-vă de tăiat plante.
       Pentru a fi un bun tehnician sau inginer horticol această abilitate este una foarte importantă, deoarece este a doua chestie pe care o să o faceți, pe primul loc fiind tunsul gazonului.
Stăpânind bine tăierile veți găsi mereu ceva de muncă (munca = bani). Sunt livezi care au nevoie de o mână de ajutor, sunt sere și solarii care au nevoie de un specialist care să-și închirieze serviciile. Sunt clienți care vă vor chema doar primăvara sau toamna, doar pentru a tunde și curăța plantele din curte.
       Cu alte cuvinte citiți și apucați-vă de făcut bani, deoarece nimeni nu muncește pe degeaba. Timpul pierdut trebuie să fie răsplătit. Explicațiile clienților că noi (grădinari, agricultori, meseriași) nu facem această munca ca un hobby. Noi plecăm de acasă de lângă soție, copii, animale, mama etc., ca să câștigăm o pâine, nu ca să muncim pe o pâine.
Este diferență între a câștiga o pâine și a lucra pe o pâine.
     ''Clienții'' care sunt programatori, deputați, economiști etc., trebuie să înțeleagă că noi, horticultorii, peisagiștii și așa mai departe, am făcut 4 ani de facultate, am trecut niște examene, am mâncat parizer la 3 lei/kg, ca să învățam cum să avem grijă de grădina lor, ca să producem mâncarea și fructele pe care toți le consumă zi de zi. Fără noi nunțile, botezurile și aniversările ar fi triste. Ce buchet ai arunca pe spate, dacă nu am fi noi să producem flori?

      În scurta mea carieră din domeniul horticol, mai exact în domeniul întreținerilor spațiilor verzi, am observat două genuri de grădinari și clienți: unii nu vor să taie deloc plantele, iar ceilalți nu se mai opresc din tăiat.
      Eu sunt unul dintre cei care taie și 3 zile la o grădină. Eu prefer o tăiere mai drastică, datorită convingerii mele, mai bine să tai mai mult decât deloc. Am avut uneori probleme cu unele persoane ce voiau ca plantele să se dezvolte natural. Alții erau așa de zgârciți încât nu te lăsau să tai din ele. Cum să tăi din trandafirul cățărător? El a dat 200 lei pe o plantă de 1,5 m și eu am curajul s-o scurtez!!!!
     Iar cei mai mulți aveau expresia: ''Păcat de ele, acum când sunt înflorite/verzi''.
Mereu o să aveți de furcă cu unii oameni pe această temă. Trebuie să învățați să vă impuneți punctul de vedere și să faceți ceea ce e bine pentru plantă nu pentru client, exact ca un doctor. Da! Ca un doctor de plante.

Dar să începem cu începutul. Ce este tăierea?
Este o diferență între a tunde și a tăia.

  • Tăierea este operațiunea unde grădinarul selectează individual ramurile ce urmează să fie tăiate după un criteriu bine definit. Uscături, ramuri bolnave, ramuri pe care urmează să le folosească pentru pentru regenerare sau modelare.
  • Tunderea este operațiunea unde specialistul taie toate crenguțele plantei (1-15 cm) din coronamentul ei. Tunderea este des practicată pentru speciile care ar trebui menținute într-o anumită formă.
Dacă sunteți un adept al creșterii naturale, fără să folosiți foarfeca, trebuie să vă gândiți că:
  1. vă scade producția de flori/fructe
  2. planta se va degrada treptat
  3. orice plantă va deveni mai sensibilă la boli și dăunători.
  4. va căpăta un aspect neplăcut - de neîngrijit
     Tăierile într-o grădină nu se fac doar toamna și primăvara, se fac pe tot parcursul anului. Plantele se pot tăia chiar și în timpul fructificării sau înfloririi. 
Ca un sfat pentru cei care sunt la început de drum sau pentru cei care simt frică când execută o tăiere - este foarte greu să omorâți o plantă doar ciopârțind-o.
Tipuri de tăiere (cum să le explicați clienților):

Tăierea de dirijare sau formare

      Se execută în primii ani de viață a plantei. Motivul pentru care se execută această operațiune este faptul că ne va ușura munca pe viitor. 
     Plantele dirijate cu foarfeca, atunci când sunt tinere sunt mai ușor de întreținut în anii următori.
     Prin tăierile de formare trebuie să determinăm la pomi și arbuști o coroană corespunzătoare.        La pomi această operațiune se execută pe 3 ani. În anul 1 decideți de unde să vă plece coroana (60 cm  sau 90 cm) de la sol. În anul 2 vă preocupați de formarea coroanei, cum vreți să arate. În anul 3 începeți dirijarea anumitor ramuri.
     La arbuștii ornamentali sau fructiferi tăierea de dirijare se face imediat după plantare, între 1 și 20 cm de la sol.
Aceste tăieri sunt de preferat să se execute primăvara/toamna.

Tăierea de echilibrare

     Este o tăiere care poate întârzia înflorirea. Scopul ei este să echilibreze creșterea tulpinilor tinere și fructificarea/înflorirea plantei.
     Tăierile de primăvară /toamnă generează lăstari noi. În timp ce tăierile din timpul verii ajută să producă mai multe flori, simpla îndepărtare a florilor uscate ajută la prelungirea perioadei de înflorire. 
    Se vor tăia ramurile epuizate, îmbătrânite, slabe, rupte sau prost poziționate.
Prin aceste tăieri se încearcă stabilirea unui echilibru între partea aeriană și partea subterană.
Perioada de execuție este din primăvară până în toamnă.

Tăierea de restrictionare

     În grădinile mici această etapă este obligatorie. Dă un aspect plăcut și îngrijit grădinii.
Menține planta în locul ei. Nu lăsați plantele să crească una în cealaltă. Așa se răspândesc cel mai rapid bolile și dăunătorii.
    Acest tip de tăiere se poate executa din primăvară până în toamnă.

Tăierea de remediere

    Trebuie să știți că nu toate speciile răspund bine la acest gen de tăiere. Cel mai des utilizată este la arbuști. Au cea mai mare putere de a-și reveni. Ca regulă generala - este o metodă care dă rezultate bune la foioase. La conifere nu este recomandată această practică, sunt șanse mici de reușită. Dar puteți să încercați. 
Această tăiere se aplică doar când nu mai aveți altă variantă și nu mai aveți ce pierde. Ori își revine, ori, o să moară, oricum.
Recomandarea mea este să folosiți această variantă doar primăvara și vara. Merge folosită și toamna, dar toamna devreme.

Tăierea de calitate

    Scopul acestei tăieri este să producem calitativ, nu cantitativ. O plantă, ca orice ființă vie, dacă produce mult, produce prost sau se epuizează.
Dacă face prea multe fructe sau flori, acestea vor fi ori prea mici, ori o să epuizați planta/pomul.
    Această tăiere se execută pe tot parcursul anului.

Tăieri de menținere a sănătății

     Îndepărtarea lemnului mort, pe moarte, bolnav sau rănit, va menține planta sănătoasă. O plantă care este bine întreținută va trăi mai mult. Orice sursă de infecție trebuie îndepărtată.
    Se va executa pe tot parcursul anului.

     Toate aceste exemple le puteți spune clienților. Nu le puteți cere bani fără să vă dați silința.
În loc să vă duceți să cereți 30 lei/ședința de tăiere la plante, și să repetați această operațiune lună de lună, puteți să specificați corect denumirea. Luna aceasta am executat tăieri de calitate - 35 de lei/ședință. Luna viitoare executați tăieri de restricționare - 30 lei/ședință. Apoi tăieri de menținere a sănătății - 32 lei/ședință.
Pare mai profesional. Arată că știți ceea ce faceți și descrie mai bine ceea ce se execută.
     Dacă v-ați duce la un mecanic și ați vedea pe factură doar ''schimbat piesă'' lună de lună, nu v-ați enerva?
Este timpul să arătăm că suntem profesioniști. 

***
     Pentru a vă apuca de această meserie mai întâi trebuie să investiți.
Prima investiție o să vă coste 1 minut din viață. Trebuie să vă abonați la acest blog și să dați like ;) .
A doua investiție o să vă coste câțiva lei și 1 - 2 săptămâni din viață. Trebuie să cumpărați o carte despre tăierile plantelor și s-o citiți.
A treia și cea mai mare cheltuială o să fie cu uneltele. Foarfecă de vie, cuțit, foarfecă de forță, fierăstrău, foarfecă de gard viu și un toporaș.



     Prima oară va trebui să achiziționați o foarfecă horticolă (popular o foarfecă de vie). O să fie cea mai folosită unealtă dintre toate. O să fie un fel de unealtă universală (un Toodles). O s-o folosiți în pomicultură, arboricultură, peisagistică, floricultură, legumicultură, construcții chiar și pentru uz casnic.
Cu această unealtă se vor tăia doar ramuri între 0,2 și 2,5 cm.
      Prima mea foarfecă, cu care m-am apucat de treabă a fost o prostie ieftină de 2 bani, apoi treptat, treptat am ajuns să dețin 10 foarfeci de top pentru diferite tipuri de tăieri. Toate foarfecile deținute erau din gama Gardena și  Fiskars. Mai sunt și alte branduri de renume pe piață. Dar acestea sunt mai ușor de procurat și relativ ieftine, din punctul meu de vedere. 
      Media de viață a unei foarfeci este de 2 ani. Asta în condițiile în care le folosiți intens, fără să aveți grija de ele.
      Dacă le folosiți intens, dar aveți grijă de ele vă pot ține o viață întreagă.
Accesorii necesare: pilă sau piatră de ascuțit lama, ulei, husă și o cutie sau geamantan unde să vă țineți ''prețioasele''.
Atenție! Cel mai important lucru la foarfecă este ca ea să taie, nu trebuie să zdrobească ramura sau să o rănească. Tăietura trebuie executată dintr-o mișcare și fără să rănească scoarța plantei.

     A doua unealtă va fi sigur o foarfecă cu mânere lungi. În popor cunoscută sub numele de foarfecă de forță. Acestea sunt destinate tăierii trunchiurilor sau crengilor mai groase (2,5 - 5 cm grosime). Le găsiți de diverse lungimi - începând cu 0,3 m și ajungând până la 5 m.
     Aici ar fi bine să faceți o investiție mare din prima, deoarece calitatea își va spune repede cuvântul. Nu vă zgârciți la acest tip de foarfecă. Folosind unelte ieftine o să vă enervați, o să răniți planta inutil și într-un final o să cheltuiți mai mulți bani. Credeți-mă am căzut în capcana lucrului ieftin, ani la rândul.
    Avantajul la acest tip de foarfeci este faptul că vă scutesc de efort și timp.

     A treia achiziție o să fie o foarfecă de gard viu. Această unealtă va fi folosită intens primăvara și toamna, la tunderea gardurilor vii, cât și la plantele cu forme speciale. Uneori eu o foloseam și la tunsul gazonului, pe parcelele unde nu puteam folosi mașina de tuns sau trimmerul.
    Aici pentru început puteți folosi și variante mai ieftine, provizoriu o să vă faceți treaba.
O să aveți probleme cu șurubul care ține cele 2 lame, dar treaba se va duce până la capăt.

    Această ustensilă o să fie cea mai ieftină dintre toate. Cuțitul. Îl puteți folosi pentru ramurile și crenguțele foarte subțiri, 0,1 și 0,5 cm. 
În plus să ai un cuțit la îndemână este un lucru foarte util. O să vedeți. 

    Ultimile scule, dar nu pentru că sunt mai puțin importante vor fi fierăstraiele. Cu părere de rău vă spun că veți avea nevoie să cumpărați minim 3 modele. 
    Fierăstrăul grecesc este util când crengile sunt crescute aproape una de alta.
    Fierăstrăul cu coardă este bun atunci când avem de-a face cu niște ramuri foarte mari, în plus taie foarte repede.
    Fierăstraiele cu prăjină sunt utile și vă scutesc de mult efort atunci când aveți de-a face cu crengi care sunt la înălțime. Le găsiți la diverse înălțimi (1,5 - 3 m). Ideea e: cu sunt mai înalte cu atât o să depuneți mai mult efort pentru a tăia ramura.

Toporul. Nu trebuia să fie pe listă. Dar e util...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu